Catàleg
Espai Cruïlla
Recursos
Atenció al docent
Serveis
Projectes educatius
Accés usuaris
Usuari nou
He oblidat la contrasenya
29056 Professors registrats
29056 Professors registrats
Torna
Consells per al nou curs 12-09-2013
Dormir bé, organtizar-se, fer-se als nous horaris... Començar el curs amb una llista de consells és un clàssic de setembre. Seguint la tradició, proposem un recull de consells, no tant per recuperar el ritme com per motivar els alumnes per aprendre.
 
 
Aquests dies, en moltes publicacions trobem consells per al primer dia d'escola. Normalment es tracta de consells per fer més fàcil l'adaptació després de les vacances: habituar-se al canvi d’horaris amb antelació, menjar correctament, preparar els materials i llibres per al nou curs, anar a dormir d'hora el dia abans... Solen ser consells que s'adrecen majoritàriament a l'àmbit familiar, per a pares novells o per no oblidar-se de cap preparatiu per al gran dia.
 
Sens dubte, i encara que sabudes, són qüestions importants els primers dies i és bo que es reiterin any rere any. Nosaltres, però, hem volgut començar les classes triant una llista de consells sobre motivació, amb la intenció que serveixin per fer més còmode el primer i, si pot ser, tots els dies d'escola.
 
La llista és de l'editorial anglesa Scholastic i suggereix als pares i mares un decàleg de maneres per contribuir a mantenir viu l'interès dels fills per aprendre. L'hem escollit i resumit perquè són consells bàsics, vàlids per a pares i mares o per a qualsevol persona que acompanyi un infant en edat d'aprendre. Emanen del sentit comú i són senzills, per això poden constituir una bona guia bàsica per dur a la pràctica:
 
 
  1. Llegir. Envoltar els infants de llibres o dedicar a casa una estona a llegir perquè ho assumeixin com un hàbit a partir de l'exemple dels pares.

  2. Encoratjar els nens i nenes a expressar sempre les seves opinions, a parlar del que senten i a prendre les seves decisions.

  3. Mostrar interès per les qüestions que els agraden i animar-los a explorar-les.

  4. Proporcionar-los diferents maneres d'aprendre i amb diferents suports.

  5. Dir-los que nosaltres, els adults, també seguim aprenent coses, i explicar-los què aprenem i com ho hem après.

  6. Demanar-los què han après a ells a l'escola, fent que ens ho expliquin amb les seves paraules, perquè això els ajuda a retenir el que han après.

  7. Ajudar-los a organtizar els deures, els apunts, els llibres... perquè tinguin la seguretat que controlen les tasques escolars.

  8. Practicar el reforç positiu. Felicitar-los pels èxits, també pels petits.

  9. Animar-los a desenvolupar al màxim les seves capacitats més naturals.

  10. Mostrar-los quantes oportunitats d'aprendre tenim cada dia, si tenim els ulls oberts i observem el que ens envolta... Només cal fer-se preguntes i, sempre que es pugui, relacionar coneixements.

I des de l'aula...
 
Sabem que per als docents professionals motivar els alumnes és una tasca força complexa en què interfereixen moltes qüestions. Tanmateix, afegim a aquests consells de setembre, un enllaç a 7 consells més sobre la motivació dels alumnes, en forma d'una didàctica presentació elaborada per Manel Sayrach de l'Escola Sadako per a la qual va basar-se en un article de Redalumnos.
 
 
 
 
 
 
© Editorial Cruïlla | Grup editorial SM
Condicions d'ús
Política de privadesa
Política de galetes