Catàleg
Espai Cruïlla
Recursos
Atenció al docent
Serveis
Projectes educatius
Accés usuaris
Usuari nou
He oblidat la contrasenya
29056 Professors registrats
29056 Professors registrats
Torna
Hàbit lector, l'hora de les famílies 04-06-2014
S'acosten les vacances. Ben aviat acaba el curs i els nens i nenes disposaran de molt temps lliure per dedicar-se a tottipus d'activitats de lleure. A més de fer esport, banyar-se o jugar, llegir pot ser una bona distracció. Acabada l'escola, mantenir l'hàbit lector que s'ha guanyat durant el curs queda en mans de les famílies. Ara els pares i mares prenen el relleu, és l'hora de les famílies.
 
De pares lectors, fills lectors. És sabut que la implicació de la família és cabdal perquè el costum de llegir arreli en els nens i nenes. Els mestres en són conscients. Per això, ara que acaben les classes i que el temps que els alumnes dediquen a llegir disminuirà, la complicitat de les famílies és indispensable perquè els infants no perdin la pràctica de llegir.
 
Fer que els infants a casa continuïn engrescats per la lectura és prou senzill. De manera resumida, n'hi ha prou amb companyia, dedicació i bons llibres.
 
Aquí teniu uns quants consells per recordar als pares i mares amb qui tracteu habitualment com n'és de fàcil contribuir a la formació lectora dels nens. A més, us fem una proposta de set novetats editorials que podeu aconsellar als alumnes de Primària.
 
Compartir la lectura
 
Acompanyar els infants a l’hora de llegir és una de les accions més efectives per fomentar la lectura. A més, totes les parts hi surten guanyant:
  • Com a pares i mares, hi ha poques activitats compartides amb els fills que generin tanta proximitat i satisfacció com llegir junts.
  • Per als nens i nenes tenir l’atenció d'un adult és inestimable. El pare o la mare els ajuda a practicar i millorar la mecànica lectora, a aprendre paraules noves i, en definitiva, a sentir-se més segurs llegint. Però sobretot fa que s’il·lusionin i estiguin més oberts a veure en la lectura una manera de satisfer la seva curiositat, aprendre i entretenir-se, i no pas una obligació. 
En aquest sentit, donar importància a l’acció de llegir amb qualsevol recurs que hi afegeixi interès tindrà bons resultats: fer lectures dramatitzades, repartir-se torns de lectura en veu alta, inventar-se històries alternatives, comentar els dibuixos, jugar amb les paraules, disfressar-se...
 
Quan els nens i nenes són més grans i la lectura esdevé una activitat individual, una bona manera de mantenir aquest lligam comú és conversar sobre llibres: explicar-se els arguments i els sentiments que s’han tingut, intercanviar opinions sobre la història, les accions o les qualitats dels personatges, recordar altres lectures, decidir-ne de noves, etc. A més, és important que en aquesta tertúlia parlin els fills però també que els pares expliquin les seves experiències llegint, així els infants donen valor a la lectura.
 
En el temps i l'espai busqueu tranquil·litat
 
Llegim amb diferents objectius (aprendre, informar-nos, prendre una decisió...) però ara, a l’estiu, llegim per plaer. És aconsellable dedicar una estona diària a llegir, sense presses ni pressions. Pot ser al matí, després de dinar o abans d’anar a dormir, només cal buscar el moment apropiat en el conjunt d’activitats del dia.
 
Pel que fa a l’espai, el consell és el mateix: cercar un ambient agradable fresc, sense soroll i amb un nivell de llum adequat. Els nens i nenes han de triar i ensenyorir-se del seu racó, fer-se’l seu. Mentre sigui còmode, s’hi valen butaques, cadires de jardí o l’ombra d’un arbre. A casa, és important que tinguin un espai dedicat a la seva biblioteca i que en tinguin cura. Segurament tornaran a llegir un llibre que els ha agradat, el deixaran a un amic o al revés. Per això han de cuidar els llibres, mantenir-los en bon estat i endreçats.
 
Escollir bé
 
Cal triar un llibre adequat a l’edat i al nivell lector del destinatari. Si pretenem fer de la lectura una activitat plaent, els infants han de sentir-se satisfets. El llibre haurà de captar l’interès del lector però també tenir un nivell assequible ni massa complex ni massa fàcil perquè l’infant no desisteixi ni s’avorreixi. Alguns factors que indiquen el nivell d'un llibre són el tipus de lletra (de pal, lligada o d’impremta), la llargada del text, l’equilibri entre el text i les imatges, el tema, la complexitat de l’argument, etc.
 
Finalment, i tot i que és obvi, s’han de tenir en compte els gustos de l’infant. Segons el programa del Ministeri d’Educació Leer.es de foment de la lectura, als més petits els solen agradar els llibres amb elements interactius o mòbils, amb textos curts i il·lustracions grans, els poemes, les endevinalles, els jocs i cançons… i que tractin temes que puguin reconèixer en el seu entorn proper o que els aportin nous descobriments. Els nens entre 6 i 8 anys s’interessen per llibres amb protagonistes que també siguin nens i els sentin pròxims o bé amb personatges animals i que narrin aventures o histories de fantasia i d’humor així com llibres de coneixements.
 
Però a cada lector el seu llibre i cada llibre el seu lector. El més encertat és deixar que l’interessat participi en la decisió. A més, com més llegeixin els pares amb els fills, més en coneixeran els gustos i el nivell lector. Igualment, els ajudarà compartir els progressos i rebre les indicacions dels mestres.
  
 
 
Llegir Cruïlla a l'estiu, proposta de lectures
 
Us presentem un recull de set novetats editorials perquè les aconselleu als vostres alumnes de Primària aquest estiu. Els personatges i les seves històries faran que els alumnes gaudeixin, somiïn, riguin i, fins i tot, plorin. En definitiva, els ajudaran a aprendre a habitar aquest món on vivim i a fer les vacances escolars encara més profitoses.
 
 
 
Llibres per a primers lectors
 
 
Kangú, el gos cangur
Autor:Gòrriz, Josep
Il·lustracions:Picazo, Cristina
ISBN:9788466136228
Edat: Primers lectors
Nivell lector: **
Competències bàsiques: Descobrir i tenir iniciativa / Autonomia i iniciativa personal
Intel·ligència emocional: Autonomia / Gestió d'emocions
Preu amb IVA:7.00 ¤
 
Els pares d'en Guillem han de sortir de casa i per això encarreguen al Kangú, el gos de casa, que faci de cangur del nen. Però en Guillem és l’aventurer de la família, i ell i el Kangú viuran una aventura increïble.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Llibres per a nens i nenes a partir de 7 anys
 
 
El llibre del professor Filibert Càstigs
Autora: Francesca Simon
Il·lustracions: Pete Williamson
ISBN: 9788466136280
Edat: A partir de 7 anys
Nivell lector: *
Competències bàsiques: Social i ciutadana, conviure i habitar el món
Intel·ligència emocional: Assertivitat, empatia, habilitats socials, resolució de conflictes, gestió d’emocions
Preu amb IVA: 7.50 ¤
 
El llibre del professor Filibert Càstigs conté els càstigs perfectes per a tots els nens i nenes que es porten malament. Cada dia, desenes de pares el truquen desesperats perquè necessiten els seus consells. Però la realitat és que el llibre del professor Filibert no l’encerta mai i porta a situacions d’allò més caòtiques.
Adrià i Cleo Top secret
Autores: Teresa Blanch i Anna Gasol
Il·lustracions: José Ángel Labarri
ISBN: 9788466136211
Edat: A partir de 7 anys
Nivell lector: *
Competències bàsiques: Autonomia i iniciativa personal / Conviure i habitar el món
Intel·ligència emocional: Autonomia / Gestió d’emocions / Habilitats socials
Preu amb IVA: 7.00 ¤
 
L’Adrià està estenent els seus calçotets d’óssos i cors quan la seva germana Cleo el crida. De l’ensurt, els calçotets li cauen de les mans i van a parar al pati de baix, on viu la veïna nova! Com els pot recuperar abans que la nena els vegi?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Llibres per a nens i nenes a partir de 8 anys
 
 
Serafí Sarnós, l'heroi de les clavegueres
Autora: Hannah Shaw
Il·lustracions: Hannah Shaw
ISBN: 9788466136013
Edat: A partir de 8 anys
Nivell lector: *
Competències bàsiques: Autonomia i iniciativa personal
Intel·ligència emocional: Autonomia
Preu amb IVA: 10.95 ¤
 
 
 
El Serafí és un ratolí de claveguera que en lloc d’anar-se’n a fer surf amb els seus amics, ha de passar les vacances amb un oncle. Però en lloc d’unes vacances avorrides, el Serafí passa el millor estiu de la seva vida. Al seu poble, Cagarret de Mar, s’ha embussat una claveguera i entre ell i l’oncle, la desembussen. I què hi troben a dins? Una muntanya de calces, mitjons i calçotets!! Una història plena d’il·lustracions còmiques, per començar a riure i no parar.
Com escriure realment malament
Autora: Anne Fine
Il·lustracions: Julio Javier Sánchez
ISBN: 9788466136006
Edat: A partir de 8 anys
Nivell lector: *
Competències bàsiques: autonomia i iniciativa personal, comunicativa, artística i cultural
Intel·ligència emocional: autoestima, pensament positiu
Preu amb IVA: 7.90 ¤
 
Al Mateu no li agrada l’escola nova i, d’entrada, comença a prendre el pèl al Simó, que escriu molt malament i tampoc no entén les matemàtiques. Però , de mica en mica, en Mateu, entre broma i broma, anirà ajudant el Simó a fer-li veure que també hi ha coses que sap fer bé. Història que reflecteix, amb humor, la superació de dificultats.100.000 exemplars venuts en la versió castellana.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Els Futbolíssims. El misteri de l'Ull de Falcó
Autor: Roberto Santiago
Il·lustracions: Enrique Lorenzo
ISBN: 9788466136259
Edat: A partir de 8 anys
Nivell lector: *
Competències bàsiques: autonomia i iniciativa personal
Intel·ligència emocional: autonomia, habilitats socials
Preu amb IVA: 9.95 ¤
 
Partits de futbol, rivalitats, amistat, primer amor… tot això i molt més es barreja quan la federació proposa a l’equip del Pla de Dalt participar en un torneig molt especial. No només jugaran contra el Barça i el Madrid, sinó que durant el torneig es farà una prova pilot d’un invent que ha de revolucionar el món del futbol: l’ull de falcó. Ah, i, a més, algú està fent pintades anònimes amb secrets dels Futbolíssims. Quants maldecaps!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Llibres per a nens i nenes a partir de 9 anys
 
 
Bru Artiac
Autor: Enric Gomà
Il·lustracions: Artur Laperla
ISBN: 9788466136181
Edat: A partir de 9 anys
Nivell lector: *
Competències bàsiques: Autonomia i iniciativa personal, Coneixement i interacció amb el món físic, artística i cultural
Intel·ligència emocional: Assertivitat, autonomia, resolució de conflictes, gestió d’emocions
Preu amb IVA: 15 ¤
 
L’àvia Gertrudis ha desaparegut. Això és dramàtic. No només perquè la mare l’estima força, sinó perquè els pares han decidit cancel·lar tots els plans d’estiu, agafar la furgoneta i anar al darrere de les poques pistes que ha deixat. El principal perjudicat d’aquest canvi de plans és el Bru, el meu amo, que en comptes d’anar a banyar-se i a tocar la guitarra amb els seus amics al Càmping d’Altafulla, li toca recórrer les contrades catalanes ficat a la furgoneta familiar, i enredar-se en sardanes i plats de crema catalana. En resum: unes vacances lamentables en família.
 
 
 
 
 
 
 
© Editorial Cruïlla | Grup editorial SM
Condicions d'ús
Política de privadesa
Política de galetes